2012. június 1., péntek

Tudja valaki a nevem?

Mert az elmúlt napok ügyintézései során az derült ki, hogy én nem. Ott hagytam abba, hogy a költözésre várva nekiláttunk a többi sürgető feladatnak. Először is bankszámlát kellett nyitni, mert már nagyon elegünk volt abból, hogy mindenhová készpénzzel rohangáljunk, ráadásul annál nem sok drágább megoldás van, mint hogy külföldi automatából magyar visa kártyával vegyünk ki pénzt (a visa kártyánál először átváltják forintról dollárra, majd dollárról fontra az összeget, ráadásnak pedig rátesznek 3-4 ezer forintnyi készpénzfelvételi díjat). Az átutalás magyar számláról angolra azért  valamivel olcsóbb. Ettől is féltünk egy kicsit, de ismét szerencsénk volt, az ügyintéző fiatalember nagyon segítőkész volt, még az sem volt akadály, hogy hotelban laktunk, és csak annak a címét tudtuk egyenlőre megadni. Az útleveleken kívül semmire nem volt szükség, és percek alatt nyitott nekünk olyan számlákat, amiknek semmilyen számlavezetési vagy egyéb havidíja nincs, pár nap múlva pedig meg is érkeztek a bankkártyáink a hotelba (a recepciósok nagyon kedvesek voltak, megbeszéltük velük előre hogy leveleket várunk, ők pedig eltették nekünk, sőt még azt a levelemet is megkaptam tőlük, amelyik már a kiköltözésünk után érkezett).

A következő feladat számomra az NI szám igénylése volt. Ez a National Insurance Number, olyan itt mint nálunk az adószám és a TB szám egybevonva. Erre már a munkakezdésnél szükség van, és mivel két-három hét is lehet az igényléstől mire megkapja az ember, gondoltam minél hamarabb túl kell esni rajta. Páromnak könnyebb a dolga, neki a leendő munkahelye igényelte meg. A dolog menete elég egyszerű: egy központi telefonszámon be kell jelentkezni hogy igényelni szeretnél NI számot, ekkor felveszik az adataidat, és kapsz egy időpontot az egyik hozzád közeli munkaügyi központba. Nekem már másnapra tudtak időpontot adni, igaz, vagy másfél órányi útra a hoteltől, de legalább kipróbálhattam a híres londoni metrót is. A központban kb 20 perces interjún kellett részt vennem egy ügyintézővel, ahol részletesen kifaggattak arról hogy ki vagyok, mit akarok itt, miből óhajtok megélni amíg nem találok munkát, stb. Be kellett mutatni az útlevelemet, magyar személyimet és lakcímkártyámat (utóbbi a személyi számom miatt kellett neki), és a születési anyakönyvi kivonatomat. Mivel EU állampolgár vagyok, ezért nem kellett túlzottan győzködni az úriembert, elég hamar aláírhattam a kérvényt.

Eközben azonban felmerült egy komoly kérdés, hogy mi is az én nevem. A keresztnevem ugyanis Gyöngyi, amit én eddig nemes egyszerúséggel Gyongyi-ként használtam. Az ügyintéző azonban felhívta a figyelmemet arra, hogy az útlevelem fényképes oldalának alján, a két fekete csíkban a nevemet Gyoengyi-ként tüntette fel a magyar állam, és hogy bizony ez a helyes, az ö betű nem o az angolban, hanem oe. Na most jól meg vagyok lőve. Eddig mindenhol a Gyongyi-t adtam meg, a bankkártyámra is ezt írták rá szép dombornyomással, most akkor ezekkel mi legyen? Írtam is gyorsan a londoni magyar konzulátusnak, a véleményüket kérve, hogy akkor most melyik a helyes, illetve át kell-e javíttatnom a nevemet ott, ahol a Gyongyi-t adtam meg, mire azt a nagyon hasznos, egy mondatos választ kaptam, hogy akaratom ellenére senki nem kényszeríthet a nevem megváltoztatására. Na kösz. Mindegy, mostantól a Gyoengyi-t használom, mert a NI számomhoz ez a név van rendelve, tehát a brit hivatalok csak ezen a néven fogadnak el. Épp elég volt eddig arra figyelni, hogy a nevemet angolosan írjam le mindenhol (keresztnév, azután a vezetéknév), most még erre is figyelnem kell, mert reflexből a megszokottat kezdem el, azután meg javítgathatok, miközben néznek rám furán, hogy nem tudom a nevemet? Nem. De már tanulom.

1 megjegyzés:

  1. Most egy teljesen új lapot kezdtél az életedben,és úgy tünik új névvel is. Azért Te még Gyöngyi maradsz!:) Tavaly négy napot töltöttem Londonban,imádtam a metrót,a londoni emberek barátságos,udvarias hozzáállását a külföldiekhez.
    Biztos vagyok benne,hogy amibe most belevágtatok az sikerülni is fog!:)
    puszi: Margó

    VálaszTörlés